Școala naturii 2018-02-28T16:15:39+00:00

Școala naturii

Proiectul este compus din sesiuni teoretice și programe practice:

Prin sesiunile teoretice oferim participanților informații pe care orice persoană ar trebuii să le știe înainte de a începe o activitate montană, iar prin programele practice aplicăm cea ce am învățat la parte de teorie prin diferite activități montane sub supravegherea ghizilor montani autorizați.

O sesiune teoretică este compusă din 5 cursuri a câte 3 ore în care vom învăța despre:

Planificare, echipament și hrană

În primul curs învățăm ce trebuie să știm înainte și să facem înainte de a pleca într-o drumeție sau activitate montană, caracteristicile echipamentelor montane. iar în ultima parte a cursului învățăm cum trebuie să ne hrănim și cum recunoaștem izvoarele cu apă potabilă.

Noduri și Corzi

În al doilea curs învățăm cele mai folosite și utile noduri folosite pe munte, învățăm despre echipamentele folosite in alpinism, escalada și speologie (corzi, hamuri, casti, blocatoare, coboratoare) învățăm cum să asigurăm, să ne cățărăm și să facem rapel, cum asigurăm o trecătoare cu risc de cădere, cum se face un scripete.

Prevenirea Riscurilor Montane

În al treilea curs identificăm riscurile care pot apărea pe munte și învățăm cum să le prevenim sau să diminuăm riscul de accidentare.

Supraviețuire

În al patrulea curs invățăm cum trebuie să reacționăm și cum să facem față celor mai mari provocări montane.

Trusa de primul ajutor

În al cincelea curs învățăm ce trebuie să coțină o trusă de primul ajutor montan, deoarece farmaciile și doctorii pe munte îs la multe ore distanță și putem ajunge în situații în care nu avem acele ore sau pur și simplu ne putem strica frumoasa experiență pe munte.

Ture

Turele reprezintă punerea în practică a informaţiilor învăţate la Şcoala Naturii, dar nu numai. În funcţie de specificul fiecărui program practic, ai ocazia să experimentezi,  sub supraveghrea ghizilor montani experimentați, cele mai interesante activităţi outdoor, de la mersul pe munte în drumeţii, la căţărat sau escaladă, la speologie, via ferrata şi echitaţie.

Drumeție

Este o activitate montană care se desfășoară prin parcurgerea pe jos a anumite trasee montane care folosesc pentru orientare diferite marcaje. sunt de diferite dificultati in functie de distanta,diferenta de nivel, altitudine și expunerea la zone periculoase.

Cățăratul sau escalada

Urcare prin agățare, pe stâncă, zăpadă sau gheață unde de cele mai multe ori, cățărarea necesită utilizarea echipamentului special necesar înaintării și asigurării. Rutele au grade diferite bine definite de dificultate. Unele forme de cățărare sunt: consta in depasirea de catre om a obstacolelor naturale sau artificiale ale unui teren abrupt,beneficiind de puncte de asigurare, care insa nu pot fi folosite pentru sprijin in ascensiune. Aceasta activitate se poate efectua atat pe stanca, cat si pe structuri artificiale utilizandu-se echipamentul care se utilizeaza in alpinism: corzi, hamuri, casca de protectie, etc.

Speologia

Reprezintă vizitarea peșterilor neamenajate, cu ghizi specializați cu tehnica si echipament specific. Vizitarea peșterilor necesită condiție fizică bună (mers prin apa, cascade, tarasuri, rapeluri, etc), sunt bogate în formatiuni (coloane, stalactite, stalagmite, draperii etc)

Via ferrata

Se defineste ca si un traseu montan care este prevazut cu cabluri, cu scari si poduri metalice, prinse direct in stanca care este parcurs cu echipament special – ham, lonje si casca pentru protectie. Prin această activitate poți experimenta puțin din cea ce înseamnă alpinismul.

Călăria liberă

Este ghidarea unui animal de călărie, de obicei cal, de către un om care stă pe saptele acestui animal. De ce se numește călărie liberă? Deoarece învățăm să călărim direct în natură, peste dealuri și prin păduri. Învățăm să ghidăm calul la pas, trap și galop.

Ski

Este un sport de iarnă care constă în coborârea unor pante pe zăpadă cu ajutorul unui echipament specific: schiuri sau placă.

De ce?

Educația montană în România este aproape inexistentă, iar în ultima perioadă vedem tot mai mulți tineri care practică activități montane pentru că:  

  • îmbunătățesc echilibrul, forța fizică, rezistența, felxibilitatea, capacitatea sistemului cardio-vascular, încrederea în sine,
  • dezvoltă spiritul de echipă și inteligența emoțională, comunicarea, capacitatea de concentrare, memorare și crește calitatea somnului, diminuează stresul,
  • ajută la cunoașterea limitelor și depășirea lor pe scurt este o alternativă sănătoasă fizică și mentală de a petrecere a timpul liber.

Încercăm să reducem  accidentele montane, prin prevenție.

Încurajăm tinerii să practice activitățile montane în siguranță.

Pentru că dorim să promovăm o atitudine responsabilă și tolerantă vis-a-vis de relația omului cu mediul înconjurător.

Realizări

Până în prezent am realizat 4 sesiuni teoretice la care au participat peste 400 de tineri și am dezvoltat peste 150 de programe practice la care au participat peste 3000 de tineri atât din țară precum și din străinătate.

Ne bucurăm că prin acest proiect am reușit pană în prezent să împărtășim din experiențele noastre la un număr așa mare de participanți, dar ne bucurăm și mai mult că am reușit să le facem cunoștință cu Munții Bihor, Vlădeasa, Trascău, Metaliferi, Gutâi, Țibleș, Rodnei, Maramureșului, Ceahlău, Hășmaș, Făgăraș, Cozia, Cindrel, Parâng, Retezat, Vâlcan și Țarcu

Următoarele cursuri sau aplicații